Att lära av sina misstag

Året går mot sitt slut och vi försöker sammanfatta. En del i det är att försöka komma ihåg vad som gått åt helvete. Det blir en ganska lång lista och är faktiskt ganska hoppfullt – det mesta kan vi ganska enkelt åtgärda.

Som synes har vi inte beslutat om åtgärder för allt än. Här är det viktigt att försöka lista ut när problemet egentligen uppstod. Om rucculans återväxt blev ful kan det bero på hur vi skördade den första gången, odlingsmetoden, sortvalet, fiberdukstäckning eller timing.

 

problem åtgärd
Vattenledning från tjärnen strulade. Svår att få igång och tog sedan slut ?
Pumpen i bäcken hos Albin strulade. Tjuvsög luft? Problem att vattna och styra pumpen samtidigt Laga? Elpump?
Oklart vad vi egentligen hade för mål och budget
Försäljning till XXX blev mycket mindre än vi tänkt Prata med kund?
I ICA-kylen blev det mycket mjölkiga plastpåsar. Fult och inte säljande
Vi lyckas inte sälja tillfälliga överskott
Kunderna visste inte innan vad de skulle få Mejl innan?
Trångt i skåpis vid vissa leveranser Hyllor?
Försäljning till butik och resturang kunde varit högre om vi varit mer på och skickat listor/ringt regelbundet
Blomkål ruttnade(?)
Blomkål blev tidig alldelles för tidigt
Blomkål blev missfärgad av solen
Sniglar åt upp bönorna Täck inte med duk efter plantering
Bönor
Chili. åts upp av sniglar. Skördades knappt alls odla inte
Massor av gurka kasserad i juli
Hål i mypex med fel avstånd
Kålrabbi (Blaril) blev överstor. Trådig
Mangold. Skördemetoden gav ful återväxt
Morot angripen av något. Oklart vad. Somligt blev osäljbart. Annat såldes men var fult
Morot mycket ojämn uppkomst. Oklart om det beror på bevattning, såmaskin eller insekter
Paprika. Skördades knappt alls. Snigelangrepp odla inte
Ruccola återväxte som en annan sort
Ruccola var svår att torka om vi blev tvugna att skölja
Rädisor. De gula är fula
Massor av sniglar i salladen. Svåra att få bort vid sköljning ?
Sallad. För stor.
Sallad sniglar
Sallad. en sort ful och ömtålig
Spenaten blev för stor
Massor av squash kasserad
gul squash gav låg avkastning
Tomater gav låg avkastning odla inte
Hål i mypex med fel avstånd
Gluggig uppkomst. odla ej
små lökar odla ej
Ärter. Svåra att binda upp. Hängde. Trångt mot bondbönorna
Hönsen gav ingen vinst avskaffa
Mycket grästovor lades i gångarna. ROtade om sig Ta bort livskraftiga tovor
Mycket grästovor frästes runt. Plocka bort dem direkt innan fräsning om möjligt
Jacob vägrade använda jordfräsen Köp ny
Kanter blir inte frästa. Potatis inte kupad då fräs är på fel ställe? Köp aluminiumramper?
Fortfarande oklart hur kanter ska hanteras. Fräsa?
Våtarv i morot, potatis, lök ?
Onödigt mycket ogräs i potatisen
Ogräs växer in under kanten på växthuset. OGräs under verktyg. ?
Det hamnar en massa saker i Albins ladugård som vi inte vill ha i växthuset. I en enda röra…
Verktyg saknas
Sopor blev liggande i förrummet. Främst förpackningar från leveranser. ?
Albins ladugård blir avstjälpningsplats för allt som inte ryms vid växthuset?
IKEA-kassar blåste iväg
Körde fast med skåpis på åkern.
Mycket räknande/letande för att hålla ordning på bäddar pga ej märkta
Plantor hamnar ojämt ?
Obekvämt att bära plantor och planteringsrör
Plantering tar ”onödigt” lång tid ?
För få plantor blev planteringsdugliga. Ledde till att kålplantor planterades på fel ställen
Svårt att hitta vilka brätten som skulle planteras
Kål planterades på fel ställe pga för få plantor = strul efteråt
För få brätten redan köpt fler. Behöver marginal
För få plantor. Dålig uppkomst av plantor gav för få plantor vid utplantering. Bättre bevattning alt. grokammare. Större marginal i antalet sådda plantor. Rutin för bevattning
Bevattning. Frön bortspolade. plantor borttorkade, frön möglade Grokammare. Placera sedan samtliga plantor på bord. Med färre/inga tomatplantor ryms de.
Rörigt bland brätten. Svårt att få överblick. Planera för bordsplacering av brätten
Svårt att så salladsfrön Köp pelleterat frö
Tomat/chili tar mycket tid i källaren odla inget innan slutet av april
Etiketter till krukor Prövade med ”vattentåligt” papper. ?
Angrepp på kål i Växthus Rutin för Turex
Kål stod för länge i växthus Sådd senare än i år
Blomkål mognade för tidigt och blev förstörd Ta bort duk tidigare. Så senare alt. annan sort.
Plantor blev för stora – bars ut för avsvalning och avhärdning men då fanns ingen plan för vattning eller täckning ?
Få plantor avhärdades. Plan saknades ?
sallad som ska gro kallt kunde inte stå i växthus (?) = blev inte bevattnat. Blåste bort ?
Konflikt (?) om planering och spontanitet. Vem bestämmer vad som måste göras? Gemensam planering
Hönsen åt upp spenaten hönsen måste vara instängda
Spenaten blev för stor ?
tvättning av morötter tog mycket tid Bygga rotsakstvätt under vintern
Svårt att räkna vissa grödor ex huvudsallad Köp räkneverk (2st)
Svårt att skölja bort alla sniglar ?
Veckobrevet blir skrivit i sista minuten Skriv beskrivningar av sorter under vintern.
Ständigt för få behållare att skörda i. Köp fler. Oklart sort och pris
Behållare går inte att stapla om innehållet är för högt Köp rätt sort? Oklart
Oftast smutsiga när de ska användas Rutin för tvättning efter använding
Behållare har inget tydlig plats. Bestämd plats
Svårt att skölja i minusgrader (oktober) Försök skörda och lagra in så mycket som möjligt innan oktober. Större kylrum
Dokumentation svårtydd Digitalt system?
Svårt att veta hur mycket som ska skördas Små portabla vågar?
Ingen dokumentation av vilken kultur vi skördat från = ingen uppföljning om tid från plantering till skörd
Vissa kassar blev väldigt blöta i botten
I vissa kassar blev det väldigt ”plastigt”
Mycket turex slängts Mindre förpackning eller dela?
Köpte för mycket gödsel. Sparat (kvalitet efter lagring)
Mycket jord inuti sallad. Spöregn? ?
Massor av bondbönor blev inte skördade och ej skördeklara
Vissa fröer tog slut Köp med mer marginal. En påse / skörd
Rädisor sådda för tätt och för glest. Gäller även andra grödor Testa och mät utmatning från såmaskin
Tid dokumenterades inte efter juli
Tid dokumenterades inte per arbetsmoment
Arbetade flera helger i början av juni Acceptera? Inga tomater?
Kontorstid sköts av Albin på kvällar. ”osynligt” arbete. Gemensam kontorstid?
Växthusplasten skadad vid snöskottning Skotta bara mellan bågar
Tungt att skotta Skaffa snöslunga ELLER bita ihop
Nedre plasten trycks in av snö Skotta bort nedfallen snö genast
Vattnet fryser Koppla in värmeslunga

måndagsmorgon klockan åtta

Måndagmorgon klockan åtta. Jacob kommer cyklande för morgonmöte och skördeplanering. Idag var det riktig frost och det börjar bli bråttom att få in skörden.

03102016-img_0672

Leveranser

Odlingsåret går mot sitt slut. Idag har vi för åttonde gången kört in till stan med skåpbilen full med grönsakskassar. I samarbete med MinFarm levererar vi ungefär 50 grönsakskassar i veckan till privatpersoner i Umeå. Modellen påminner om CSA (Community Supported Agriculture) eller Lokal Andelsmat som det ibland kallas på svenska. I stort är vi väldigt nöjda med konceptet. Vi får iväg större volymer än tidigare och vi har minskat vårt svinn radikalt.

Så här såg innehållet i vår första leverans ut, i början av augusti.

img_0308

Det är lite av en utmaning att lyckas pussla ihop innehållet i kassarna så det blir en bra mix av rotsaker, gröna blad, sådant som kan lagras ett tag och sådant som är godast direkt när man kommer hem. Och inte räcker det med att bara lösa veckans kasse, vi måste prognostisera och försäkra oss om att vi klarar kassarna om en eller två veckor också.  Än så länge har det gått bra.

img_0482

Det blir en del logistik när 7-8 olika grödor ska fördelas i 50 papperspåsar. Vi har ägnat en hel del tankekraft åt att hitta ett effektivt och skalbart system. Men det ska jag berätta mer om i ett annat inlägg.

img_0493 img_0494

007 – mitt i skörden

Senaste nytt från odlingarna i vår podcast. Fjällängtan, arbetsmiljö, ekonomi och skördearbete. Trevlig lyssning!

14073273_297506617279071_1653517776_n1

006 – Att leva noggrant

Sjätte avsnittet av vår podcast handlar om att leva noggrant, om skörd, lönsamhet och en hel del annat. Trevlig lyssning!

fältvandring

Här är en film vi spelade in idag där Jacob berättar om en del av våra odlingar. Det växer bra i år!

podcast 005 – Du kan inte tro så fina grönsaker

I avsnitt 5 av Marstorps mats podcast pratar vi om fyrhjulingar, ogräs, vad som gör Jacob på dåligt humör och berättar hur man skyddar kålen från skadedjur. Och mycket annat.

Efterlysning: tvättanläggningar

Ni som odlar i lite större skala – hur sköljer, tvättar och packeterar ni era grönsaker? Vi kommer snart bygga en ny tvättstation i växthuset och skulle gärna få inspiration och tips. Alltså: hur gör ni, vad använder ni, hur har ni byggt? Fotografier mottages tacksamt på albin@marstorpsmat.se eller skriv något i kommentarsfältet.

Hur går det?

Hur går det? Jo tack – ganska bra! Vi har fortfarande några omgångar plantor att så, mest sallad och kål.

I växthuset finns också Chilin. Här sorten elephant.

 

Vi kommer snart drunkna i gurka. Någon som vill köpa några hundra kilo om, säg, 14 dagar?

Tomaterna är på gång. De röda har jag redan ätit upp.

Ute på friland är det mesta i jorden. Här är våra planterade rödbetor. Fortfarande orensade och nästan ogräsfria tack vare täckningen.

Första omgången mangold

Löken har tagit sig bra.

… men det är en hel del kvar att rensa.

Morötterna är lite av ett misslyckande. Det är ganska stora gluggar i raderna. Kanske beror det på att vi började stödvattna för sent efter sådd. Först var det tort och sedan kom några störtskurar som kanske spolade bort fröna. Eller så strejkade såmaskinen.

Min favorit bondböna.

Ärtorna. Nätet ska snart förankras i marken så ärtorna kan börja klättra.

Bönorna lever men inte så mycket mer. Vi har för första gången haft problem med sniglar som äter upp bladen. De har varit täckta med fiberduk och det har varit rätt fuktigt där under. Kanske blir det bättre nu när den är borta.

Squashen kommer fint. Snart tar vi bort duken över den så pollineringen fungerar som den ska.

I kållandet har jag inte så många bilder men den här purpurkålen får illustrera att den mår utmärkt.

prenumeration på grönsaker

I år satsar vi på en helt ny försäljningsmodell. Tillsammans med MinFarm kommer vi erbjuda prenumeration på grönsaker i Umeå. För långväga läsare ligger fem mil utanför Tvärålund, har hundrafemtio tusen invånare och många akademiker. Med andra ord: en perfekt marknad. Kunden kommer få en kasse med säsongens grönsaker varannan vecka. Antingen hämtar de dem själva på en utlämningsplats (Umestans företagspark) eller får den mot en mindre avgift hemkörd till dörren.

IMG_7801

För oss innebär det dels att vi når en mycket större marknad en tidigare, dels att vi får mycket större precision i skörden. Vi kommer bara skörda och packa de grönsaker som faktiskt når kunden. Arbetet med skörd och hantering motsvarar ungefär halva arbetsinsatsen i grönsaksodling så vi har mycket att vinna på att inte tvätta grönsaker som slutar i komposten. Förhoppningsvis kan det också ge oss en bättre kontakt med våra kunder när vi får en mer långvarig relation. Tillsammans med MinFarm kommer vi till exempel bjuda in till gårdsbesök någon gång under säsongen.

För beställningar och mer detaljer kan du använda länkarna nedan.

För upphämtning på Umestans Företagspark:

Hemleverans i Umeå :

https://www.minfarm.se/online-farmen/site/campaign/755cf43de856671e/cart/

© 2016 Marstorps mat

Tema av Anders NorénUpp ↑