måndagsmorgon klockan åtta

Måndagmorgon klockan åtta. Jacob kommer cyklande för morgonmöte och skördeplanering. Idag var det riktig frost och det börjar bli bråttom att få in skörden.

03102016-img_0672

Leveranser

Odlingsåret går mot sitt slut. Idag har vi för åttonde gången kört in till stan med skåpbilen full med grönsakskassar. I samarbete med MinFarm levererar vi ungefär 50 grönsakskassar i veckan till privatpersoner i Umeå. Modellen påminner om CSA (Community Supported Agriculture) eller Lokal Andelsmat som det ibland kallas på svenska. I stort är vi väldigt nöjda med konceptet. Vi får iväg större volymer än tidigare och vi har minskat vårt svinn radikalt.

Så här såg innehållet i vår första leverans ut, i början av augusti.

img_0308

Det är lite av en utmaning att lyckas pussla ihop innehållet i kassarna så det blir en bra mix av rotsaker, gröna blad, sådant som kan lagras ett tag och sådant som är godast direkt när man kommer hem. Och inte räcker det med att bara lösa veckans kasse, vi måste prognostisera och försäkra oss om att vi klarar kassarna om en eller två veckor också.  Än så länge har det gått bra.

img_0482

Det blir en del logistik när 7-8 olika grödor ska fördelas i 50 papperspåsar. Vi har ägnat en hel del tankekraft åt att hitta ett effektivt och skalbart system. Men det ska jag berätta mer om i ett annat inlägg.

img_0493 img_0494

007 – mitt i skörden

Senaste nytt från odlingarna i vår podcast. Fjällängtan, arbetsmiljö, ekonomi och skördearbete. Trevlig lyssning!

14073273_297506617279071_1653517776_n1

006 – Att leva noggrant

Sjätte avsnittet av vår podcast handlar om att leva noggrant, om skörd, lönsamhet och en hel del annat. Trevlig lyssning!

fältvandring

Här är en film vi spelade in idag där Jacob berättar om en del av våra odlingar. Det växer bra i år!

podcast 005 – Du kan inte tro så fina grönsaker

I avsnitt 5 av Marstorps mats podcast pratar vi om fyrhjulingar, ogräs, vad som gör Jacob på dåligt humör och berättar hur man skyddar kålen från skadedjur. Och mycket annat.

Efterlysning: tvättanläggningar

Ni som odlar i lite större skala – hur sköljer, tvättar och packeterar ni era grönsaker? Vi kommer snart bygga en ny tvättstation i växthuset och skulle gärna få inspiration och tips. Alltså: hur gör ni, vad använder ni, hur har ni byggt? Fotografier mottages tacksamt på albin@marstorpsmat.se eller skriv något i kommentarsfältet.

Hur går det?

Hur går det? Jo tack – ganska bra! Vi har fortfarande några omgångar plantor att så, mest sallad och kål.

I växthuset finns också Chilin. Här sorten elephant.

 

Vi kommer snart drunkna i gurka. Någon som vill köpa några hundra kilo om, säg, 14 dagar?

Tomaterna är på gång. De röda har jag redan ätit upp.

Ute på friland är det mesta i jorden. Här är våra planterade rödbetor. Fortfarande orensade och nästan ogräsfria tack vare täckningen.

Första omgången mangold

Löken har tagit sig bra.

… men det är en hel del kvar att rensa.

Morötterna är lite av ett misslyckande. Det är ganska stora gluggar i raderna. Kanske beror det på att vi började stödvattna för sent efter sådd. Först var det tort och sedan kom några störtskurar som kanske spolade bort fröna. Eller så strejkade såmaskinen.

Min favorit bondböna.

Ärtorna. Nätet ska snart förankras i marken så ärtorna kan börja klättra.

Bönorna lever men inte så mycket mer. Vi har för första gången haft problem med sniglar som äter upp bladen. De har varit täckta med fiberduk och det har varit rätt fuktigt där under. Kanske blir det bättre nu när den är borta.

Squashen kommer fint. Snart tar vi bort duken över den så pollineringen fungerar som den ska.

I kållandet har jag inte så många bilder men den här purpurkålen får illustrera att den mår utmärkt.

prenumeration på grönsaker

I år satsar vi på en helt ny försäljningsmodell. Tillsammans med MinFarm kommer vi erbjuda prenumeration på grönsaker i Umeå. För långväga läsare ligger fem mil utanför Tvärålund, har hundrafemtio tusen invånare och många akademiker. Med andra ord: en perfekt marknad. Kunden kommer få en kasse med säsongens grönsaker varannan vecka. Antingen hämtar de dem själva på en utlämningsplats (Umestans företagspark) eller får den mot en mindre avgift hemkörd till dörren.

IMG_7801

För oss innebär det dels att vi når en mycket större marknad en tidigare, dels att vi får mycket större precision i skörden. Vi kommer bara skörda och packa de grönsaker som faktiskt når kunden. Arbetet med skörd och hantering motsvarar ungefär halva arbetsinsatsen i grönsaksodling så vi har mycket att vinna på att inte tvätta grönsaker som slutar i komposten. Förhoppningsvis kan det också ge oss en bättre kontakt med våra kunder när vi får en mer långvarig relation. Tillsammans med MinFarm kommer vi till exempel bjuda in till gårdsbesök någon gång under säsongen.

För beställningar och mer detaljer kan du använda länkarna nedan.

För upphämtning på Umestans Företagspark:

Hemleverans i Umeå :

https://www.minfarm.se/online-farmen/site/campaign/755cf43de856671e/cart/

Lyckligt orensad mangold

Trogna läsare minns att vi experimenterar med att täcka jorden med landskapsduk innan sådd och plantering för att minska ogrästrycket. Det är kanske lite tidigt att uttala sig tvärsäkert men det tycks faktiskt ge resultat. Åtminstone om duken hinner ligga på 3-4 veckor. Den här jorden fräste vi och gödslade för sex veckor sedan och för två veckor sedan planterade vi mangold. Innan plantering skedde ingen jordbearbetning eller ogräsreglering. Det finns några mikroskopiska ogräs nu men jag tror chansen är ganska stor att mangolden hinner skugga bort dem innan vi behöver rensa något. I så fall har vi lyckats odla helt utan mekanisk ogräsrensning – det känns ganska stort.

Det verkar viktigt att duken får ligga på tillräckligt länge – särskilt om det är i början av säsongen. Löken han vi bara täcka två veckor och den är ett elände nu. Morötterna som täcktes under fyra veckor ser mycket bättre ut än de som täcktes bara två.

© 2016 Marstorps mat

Tema av Anders NorénUpp ↑