marstorpsbloggen

64 inlägg

Kundenkät 2020

Vi genomför varje år en enkät bland våra kunder för att få en känsla av vad vi gjort bra och vad vi behöver förändra inför kommande år. Så också förra året och jag vill gärna berätta om några av de saker vi lärt oss av den.

Vi känner ansvar – våra kunder också

Det som betyder mest för oss är faktiskt inte svaren i sig utan det faktum att det är så många av er som svarat alls. Mer än 50% har svarat på enkäten vilket vi är väldigt glada för. SCB kommer inte i närheten av en sådan svarsfrekvens. Vi känner ett stort personligt ansvar när vi odlar er mat och vi tolkar den höga svarsfrekvensen som att även ni känner ett ansvar gentemot oss.

Grönsaker – javisst. men ännu hellre grovsaker

De allra flesta av er är nöjda med både grönsakslådan och grovsakslådan men vi blev lite förvånande över att grovsakslådan faktiskt tycks mer populär (kolla på 5-stapeln!). Det känns bra att det nya konceptet 2020 med grovsaker och grönsaker fungerat!

Vilka grönsker?

I stort sett tycks ni ha uppskattat lådornas innehåll. Vissa grödor (som gurka) hade vi gärna odlat mer av men kunde av inte olika skäl. Några grödor kommer vi dra ner på (som bondbönor).

Vi har under nästan alla år vi odlat lyckats odla för mycket grönkål men 2020 verkar innebära ett trendbrott där många av er faktiskt vill ha mer grönkål än vad vi odlat.

Många hänger med hela året

Många av er hänger med hela året. Bland er som avslutat prenumerationen i förtid är den vanligaste anledningen faktiskt att ni fått för mycket grönsaker. Eller åtminstone mer än ni hunnit äta upp. Här finns det fortfarande förbättringar vi kan göra för att underlätta för er att faktiskt äta mer grönt och mer lokalt. Det kan handla om innehållet men också information kring lådorna.

Förbättring 1: fakturor

Vi vet att det har varit en hel del strul med faktur som inte kommit fram. Inför kommande år planerar vi ett antal förändringar för att försäkra oss om att det inte strular. Bland annat kommer vi fakturera en gång i månaden (istället för vid varje leverans) och även påminna med SMS när nya fakturor skickats.

Förbättring 2: potatis

Vi är medvetna om att potatisen inte alltid höll måttet. Ett problem här är lagringen efter skörd där kyla, värme, fukt och ljus kan förstöra knölarna. Vi jobbar på en plan för att undvika samma problem igen.

Nöjda, på det stora hela

Svaren på den klassiska frågan om man skulle rekommendera oss till en vän som frågade gör oss glada. Tack för det!

Marstorps Mat söker medarbetare

Några av våra medarbetare under 2020

Vi söker en person att anställa i vår grönsaksodling. Vi är ett litet och framåtblickande företag med ambition att utveckla primärproduktionen i Västerbotten i en hållbar riktning. Vår odling sker med småskaliga och energieffektiva metoder och präglas av ständiga förbättringar och effektiviseringar.
Vi odlar i Tvärålund på ca 1 hektar och främst på friland men även i växthustunnel. Vår främsta försäljningskanal är direkt till konsumenter i en prenumerationsform.

Arbetsuppgifterna består främst i manuellt arbete utomhus med ogräsrensning, skörd och packning av grönsaker. Arbetet varierar över säsongen och med vädret. Arbetet kräver ingen råstyrka men väl uthållighet och en vana att arbeta utomhus.

Vi söker dig som:

  • Är intresserad av grönsaksodling och hållbar matproduktion
  • Är uthållig, noggrann och har vana av att arbeta fysiskt.
  • Har B-körkort
  • Har du utbildning inom eller erfarenhet från jordbruk är det positivt men vi står för den utbildning och handledning du behöver. Arbetet sker främst i ett litet team med nära samarbete och därför fäster vi stor vikt vid personliga egenskaper, du får gärna vara lite konstig på rätt sätt.

Övrigt

Start slutet av juni alternativt början av augusti, fram tills sista november.
Omfattning: 80-100% enligt överenskommelse
Lön enligt kollektivavtal
Goda chanser till återanställning kommande säsonger.
Antagning sker löpande.
Har du frågor – kontakta:
Jakob Lidström på 076-1156556
eller bonde@marstorpsmat.se
Arbetsgivare
Marstorps Mat AB
www.marstorpsmat.se
Välkommen med din ansökan:
bonde@marstorpsmat.se

Salladslök

Efter att ha odlat olika sorters lök i flera år, däribland både rödlök och vanlig gul lök samt purjolök, har vi kommit fram till den ultimata löken för alla tillfällen. Salladslökens övre del går att använda som gräslök eller purjolök medans den nedre delen används som en delikat gullök eller silverlök. En trevlig och smakrik lök för alla behov helt enkelt!

Brysselkål

Stuvad brysselkål var kanske inte favoriten som barn… Men visst kan vi ge den här ibland styvmoderligt behandlade grödan en ny chans? Brysselkål kan användas på många olika sätt och den nätta storleken har sina fördelar jämfört med exempelvis vitkål. Prova exempelvis att dela de små huvudena på mitten och steka dem i olivolja med vitlök. Smaka av med salt och peppar och njut!

Salladskål

Salladskål som även går under namnet kinakål är en riktig 80-talsklassiker. Vi tänker att tiden nu är mogen att återinföra denna spännande kålsort. Smaken på en färsk och naturligt odlad salladskål är något helt annat en den tråkiga salladen vi minns från skolbespisningen. Den är mycket söt och spänstig i smaken, nästan ingen beskhet som annars är vanligt i bladkål. Förutom sallader så är denna kål perfekt att strimla och woka på östasiatiskt vis.

Blomkål

En klassiker bland kålsorterna. God att äta som den är eller lätt förvälld med lite salt och smör till. Passar även utmärkt att gratinera i ugnen med en smakrik hårdost!

Vi odlar en blomkålssort som är grönaktig istället för helvit. Den limeaktiga tonen gör den mindre känslig för missfärgning på grund av solljus vilket gör att färre huvuden behöver kasseras.