marstorpsbloggen

68 inlägg

Salladskål

Salladskål som även går under namnet kinakål är en riktig 80-talsklassiker. Vi tänker att tiden nu är mogen att återinföra denna spännande kålsort. Smaken på en färsk och naturligt odlad salladskål är något helt annat en den tråkiga salladen vi minns från skolbespisningen. Den är mycket söt och spänstig i smaken, nästan ingen beskhet som annars är vanligt i bladkål. Förutom sallader så är denna kål perfekt att strimla och woka på östasiatiskt vis.

Blomkål

En klassiker bland kålsorterna. God att äta som den är eller lätt förvälld med lite salt och smör till. Passar även utmärkt att gratinera i ugnen med en smakrik hårdost!

Vi odlar en blomkålssort som är grönaktig istället för helvit. Den limeaktiga tonen gör den mindre känslig för missfärgning på grund av solljus vilket gör att färre huvuden behöver kasseras.

Rättika

Rättika är släkt med rädisan. Men den blir större, vissa sorter upp till en halvmeter långa. Rättikan har en stark pepprig smak då den innehåller senapsolja. Detta gör rättikan till ett perfekt pikant tillskott att skiva ned i en fräsch sallad.

Rädisa

Små läckra rädisor som bara är att stoppa i munnen! Lagom peppriga i smaken, med balanserad sötma och saftighet. Om du lyckas hålla dig från att äta alla på en gång är de delikata att exempelvis skiva ned i en somrig sallad.

Svedjerova

Det här är en traditionell rova med finsk ursprung. Som namnet antyder odlades rovan ofta efter att marken svedjats. Asken gav förutom näring ett naturligt skydd mot många skadedjur och sjukdomar som angriper kålväxter. Svedjerovan är violett med en ljusare undersida. Köttet är sött, fast och trådfritt. Det här är en liten och delikat rova som vi verkligen älskar!

Du kan äta den rå som den är, riven eller i bitar, i soppor, gratänger och. grytor. Du kan även skiva och stekta eller ugnsbaka dem.

Squash

Den vanligaste sortens squash i affären är grön, avlång och liknar gurkan. Men squash finns i massor av färger och former. Vi odlar förutom en mer vanlig frön sort även en vit squash vid namn white custard.

White custard med fast fruktkött och vaxliknande skal.
Grön squash som även kallas zucchini.

Sallad med enkel caesardressing

Sallad med enkel caesardressing

Den här krämiga dressingen, som är en variant på den klassiska caesardressingen, lyfter salladen till nya höjder. Ät den tillsammans med örtbakad potatis och toppa med hyvlad parmesanost och knaperstekt bacon för den som vill.

Ingredienser
  

  • 1 salladshuvud
  • 1 ägg
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl riven parmesanost
  • 2 dl naturell olja
  • Salt och peppar

Instruktioner
 

  • Skölj och dela salladen i bitar.
Vispa med elvisp ihop alla ingredienser förutom oljan, tills det är väl blandat och lite fluffigt.
Droppa sedan i oljan i blandningen, samtidigt som du vispar. Mot slutet kan du hälla oljan i en stråle. Smaka av med salt och peppar.
  • Vänd runt salladen tillsamman med dressingen.

Örtbakad potatis

Örtbakad potatis

Potatis går ju att variera på så många sätt. Dill och citron ger en fräsch och somrig kombination som passar till det mesta.

Ingredienser
  

  • I kg potatis skrubbad
  • 2 msk olja
  • flingsalt
  • Dillolja:
  • 1 dl hackad dill
  • Skal och saft av 1 citron
  • 2 stycken salladslökar
  • 1 dl olivolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225°
  • Skrubba potatisen och dela dem som är stora.
  • Lägg potatisen i en ugnsform och blanda med olja och flingsalt.
  • Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  • Hacka dillen och skiva upp salladslöken. Blanda ihop dill, citronsaft och zest, salladslök och olivolja. Häll den över potatisen medan den fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar.