fbpx
Färgsprakande
Sallad och purpurkål
Broccoli,
vitkål
blomkål
salladskål
Våra bästa recept och tips
Ät nyttigt
Rädda världen
Ugnsrostade rotsaker
potatis och rödbetor
previous arrow
next arrow
Slider

Våra grönsaker

Blomkål

En klassiker bland kålsorterna. God att äta som den är eller lätt förvälld med lite salt och smör till. Passar även utmärkt att gratinera i ugnen med en smakrik hårdost! Vi odlar en blomkålssort som är grönaktig istället för helvit. Den limeaktiga tonen gör den mindre känslig för missfärgning på […]

Bönor

Bönor är rika på både protein och fibrer och är ett utmärkt alternativ till kött. I år odlar vi bondbönor, vaxbönor och skärbönor. Tänk på att bönor alltid ska förvällas innan de äts upp!

Broccoli

Broccoli är god att äta rå eller förvälla i lättsaltat vatten. Förvälld går den även att frysa in och lagra. Den sorten vi har valt att kultivera heter Lord och är välvuxen och smakrik.

Brysselkål

Stuvad brysselkål var kanske inte favoriten som barn… Men visst kan vi ge den här ibland styvmoderligt behandlade grödan en ny chans? Brysselkål kan användas på många olika sätt och den nätta storleken har sina fördelar jämfört med exempelvis vitkål. Prova exempelvis att dela de små huvudena på mitten och […]

Dill

Vad vore nypotatis utan dill? Och hur skulle det klassiska dillköttet smaka utan denna essentiella ört? Dill är för de flesta ett självklart tillbehör och ingrediens i många olika anrättningar. När den är späd och färsk kan man nästa inte hålla sig från att stoppa en näve direkt i munnen, […]

Grönkål

Grönkål kan du göra en läcker sallad av om du finhackar den och blandar med lite olivolja och havssalt. Krispiga grönkålschips är också smarrigt eller varför inte stuva den eller göra en grönkålspaj med chevre? Vi odlar ståtlig grönkål av sorten Westland Winter.

Gulbeta

Gulbeta har vi av sorten Boldor. I smaken är de lika rödbetorna men är bra om inte vill att betorna ska färga av sig och kan därför vara ett bra alternativ om du ska blanda dem med andra grönsaker exempelvis i en gryta.

kålrabbi

Kålrabbi är en fantastisk och underskattad grönsak. Jakob har spontant efter provsmakning döpt om denna läckra krispiga gröda till nordisk melon då dess söta honungsaktiga smak mycket påminner om honungsmelon. Den är dock fast i köttet och betydligt krispigare än de tropiska melonerna. Godast är den färsk i flortunna skivor. […]

Kålrot

Kålroten vi odlar heter Vige och har en fin rund form och god smak. Den går också fint att lagra.

Majrova

Majrova har vi av sorten guldboll och som namnet antyder har den en vacker ljusgul färg och sött och mört kött.

Morot

Morötter finns i många olika sorter, färger och utseenden. En del menar att moroten har sitt ursprung i Afghanistan eller Grekland medan andra tror att den kommer från norra delen av Europa. Vi har provat några olika sorters morötter och odlar idag två orange sorter, Napoli som är lite tidigare […]

Pak Choi

Pak Choy är en läcker kålsort som gjort sitt intåg i Sverige med ökat popularitet på senare år. I stora delar av Asien är det en mycket vanlig och uppskattad gröda. Den är god att woka, gärna med lite sesamolja, sesamfrön, färsk ingefära och japansk soja. Vi odlar sorten Joy […]

Palmkål

Palmkål används på liknande sätt som purpurkål och grönkål. Perfekt i sallader, stuvad eller i paj och gratäng. Just palmkål som även kallas för svartkål har ett speciellt utseende med mjukt perforerad rundad form och en djup grönsvart ton. Härlig att se och ta på samt god och nyttig att […]

Persilja

Färska örter är både ett nyttigt och smakfullt tillbehör till såväl sallad som lagade anrättningar. Persilja är en svensk klassiker och självklarhet i våra odlingar!

Polkabeta

Polkabeta, även polkagrisrödbeta eller chioggia är en underart till rödbeta i familjen amarantväxter (Amaranthaceae). Den ser ut som en rödbeta utvändigt, men delad är den polkagrisaktigt röd- och vitrandig. Polkabetor innehåller två färgämnen, ett gult och ett rödviolett. Mängden av dessa varierar mellan olika sorter och beroende av växtvillkor, ålder […]

Potatis

Olof Rudbeck var troligen den som odlade potatis i Sverige för första gången i sin botaniska trädgård i Uppsala i slutet av 1600-talet. Då var syftet dock inte att förtära potatisen, den odlades endast som prydnad för sin vackra vita rosa och violetta blommor. På 1700-talet odlades potatis mest i […]

purpurkål

Purpurkål liknar till smak och karaktär grönkålen men bjuder ett estetiskt tilltalande alternativ med sina dekorativa djupt purpurfärgade blad. Vi odlar purpurkål av sorten Redbor.

Rädisa

Små läckra rädisor som bara är att stoppa i munnen! Lagom peppriga i smaken, med balanserad sötma och saftighet. Om du lyckas hålla dig från att äta alla på en gång är de delikata att exempelvis skiva ned i en somrig sallad.

Rättika

Rättika är släkt med rädisan. Men den blir större, vissa sorter upp till en halvmeter långa. Rättikan har en stark pepprig smak då den innehåller senapsolja. Detta gör rättikan till ett perfekt pikant tillskott att skiva ned i en fräsch sallad.

Rödbeta

Rödbetor har vi både avlång en avlång sort som heter Forono och en rund som heter Action. Den avlånga sorten är väldigt enkel att skala och erbjuder andra möjligheter för uppläggning och dekoration. Den runda sorten går något bättre att lagra. I smaken är de likvärdiga, söta och lite sträva på samma […]

rödkål

Rödkål är ett läckert alternativ till vitkål. Den har en något mer karaktäristisk och kraftigare smak än vitkålen och är utsökt att göra en syrlig kålsallad på. Se recept här . Vi odlar rödkål av sorten Integro, precis som vitkålen går det fint att syra även rödkål.

Romanesco

Nära släkt med blomkålen är denna praktfulla huvudkålssort. Lika god som dekorativ!

Ruccola

Ruccola av sorten Roma odlar vi i år och den har flikiga små blad med pepprig smak precis som det ska vara.

Sallad

Det finns många olika sorters sallad. En typ vi satsar stort på är Batavia som är en mellanting mellan blad- och huvudssallad med stor variation.

Salladskål

Salladskål som även går under namnet kinakål är en riktig 80-talsklassiker. Vi tänker att tiden nu är mogen att återinföra denna spännande kålsort. Smaken på en färsk och naturligt odlad salladskål är något helt annat en den tråkiga salladen vi minns från skolbespisningen. Den är mycket söt och spänstig i […]

Salladslök

Efter att ha odlat olika sorters lök i flera år, däribland både rödlök och vanlig gul lök samt purjolök, har vi kommit fram till den ultimata löken för alla tillfällen. Salladslökens övre del går att använda som gräslök eller purjolök medans den nedre delen används som en delikat gullök eller […]

spetskål

Spetskål är till smak och karaktär mycket lik vitkål men den har ett spännande konformat utseende. Bladen är dessutom lite tunnare och går lättare att rulla. Perfekt om du vill göra wraps eller kåldolmar. I år odlar vi en sort som heter Filderkraut.

Squash

Den vanligaste sortens squash i affären är grön, avlång och liknar gurkan. Men squash finns i massor av färger och former. Vi odlar förutom en mer vanlig frön sort även en vit squash vid namn white custard.

Svedjerova

Det här är en traditionell rova med finsk ursprung. Som namnet antyder odlades rovan ofta efter att marken svedjats. Asken gav förutom näring ett naturligt skydd mot många skadedjur och sjukdomar som angriper kålväxter. Svedjerovan är violett med en ljusare undersida. Köttet är sött, fast och trådfritt. Det här är […]

Vitkål

Vitkål är en stapelgröda med många användningsområden. Kålpudding, kåldolmar, coleslaw och vitkålssallad är några uppskattade anrättningar. Det går även utmärkt att syra vitkålen. Mjölksyrade grönsaker är mycket nyttiga eftersom de innehåller massor av nyttiga bakterier som din mage kommer att uppskatta. Syrade grönsaker har även extremt lång hållbarhet. Vi odlar […]