Inlagda gulbetor
Passa på att lägga in några av dina Marstorpsbetor att ta fram senare i vinter eller kanske till jul.
Ingredienser
- 750 g gulbetor
- 1,5 dl ättika
- 3 dl socker
- 4,5 dl vatten
- 10 kryddnejlikor
- 10 kryddpepparkorn
- 1 liten bit pepparrot
Instruktioner
- Ta fram en eller flera rena glasburkar och ställ dem i ugnen på 100°c.
- Tvätta betorna. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull och lägg i betorna. Koka dem mjuka i 20-50 minuter beroende på storlek. Häll sedan av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Gnid bort skalet med händerna. Dela de större betorna i klyftor eller skivor. De mindre kan vara hela.
- Koka upp ingredienserna till lagen.
- Lägg betorna i de varma burkarna och häll på den heta lagen. Förslut med ett rent lock.
- Låt stå i minst två dagar. Inläggningen kan hålla i upp till ett år.