Borsjtj- rysk rödbetssoppa
En rykande het soppa värmer gott under kyliga höstkvällar. Här är en helvegetarisk variant på den mustiga klassikern. Ett gott bröd passar förstås bra till.
- 700 g rödbetor
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- ¼ rödkålshuvud
- 3 medelstora potatisar
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 1 lagerblad
- 2 msk vinäger
- ½ tsk salt
- svartpeppar
- Till servering: gräddfil och hackad persilja.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs dem i smör i en stor kastrull. Häll på buljongen.
Skala rödbetorna och riv dem grovt. Spara lite av det rivna att tillsätta på slutet. Skala även morötterna och potatisen och skiva dem.
Strimla kålen.
Koka soppan med alla grönsakerna och lagerbladet tills rotsakerna är nästintill mjuka, ca 15 minuter. Blanda ner det sparade rödbetsrivet och koka 5 minuter till.
Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
Servera i skålar och toppa med gräddfil och hackad persilja.