fbpx

såmaskinen

Det enklaste sättet att gå från ett frö till en fin planta är att stoppa fröet i jorden och hoppas på det bästa. Det brukar kallas för direktsådd. Alternativet är att så fröet i en kruka av något slag och låta fröet gro och växa till sig där med optimala förutsättningar för att när plantan blivit stor och fin plantera den i jorden. Vi använder ofta plantering för att få jämna plantor och tidig skörd men bland annat morötter är näst intill omöjligt att dra upp som plantor. Direkt när moroten gror skickar den iväg en mycket tunn rot långt neråt och om den stöter på hinder blir det inte några fina morötter. Därför direktsår vi morot.

I år har vi en ny såmaskin som vi är riktigt nöjda med. Den kan så tre rader samtidigt. På bilden här ovanför använder vi två rader. I de genomskinliga behållarna fyller vi på med fröer och längst ner i dem finns ett hjul som roterar och plockar upp fröerna.

Här ser ni några varianter på hjul för olika fröer. Till vänster ett hjul för lite större frön och till höger ett för lite mindre. Vi använder en 3D-skrivare för att skriva ut hjul som passar just våra frö. Olika grödor har olika storlek och form på fröna och även mellan olika leveranser kan fröna skilja ganska ordentligt.

Sen är det bara att vandra upp och ner för åkern. På en halvtimme har vi sått 30 000 frön!

Sen gäller är det bara att vattna och vänta.