Go Back

Pizzoccheri

En norditaliensk rätt som enligt tradition görs på pasta med bovete och vetemjöl. Här är en förenklad variant med färdig pasta penne. Passar bra till en kryddstark korv.

Ingredienser
  

  • 200 g pasta penne
  • 400 g savoykål
  • 300 g potatis
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 blad färsk eller 1 tsk torkad salvia
  • Salt och peppar
  • 100 g riven gratängost och/eller mozzarella
  • 50 g riven ost av parmesantyp

Instruktioner
 

  • Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.(1/2 tsk per liter vatten)
  • Skär savoykålen och potatisen i skivor. Lägg dem i det kokande vattnet.
  • Låt grönsakerna koka i 5 minuter.
  • Häll torr pasta i vattnet och låt koka i ytterligare 10 minuter.
  • Smält under tiden smöret med oljan i en kastrull. Lägg i vitlöken och salvian. Bryn tills vitlöken börjar få gyllene färg. Ta bort från plattan.
  • Låt grönsakerna och pastan rinna av i ett durkslag.
  • Ta en skål för varje person (eller en stor för alla) och lägg ett lager av den varma potatis, kål- och pastablandningen och toppa med osten och lite smält smör. Fortsätt att varva grönsaker och pasta med ost och vitlökssmör 2-3 gånger tills du har använt alla ingredienser. Avsluta med ett lager parmesanost och vitlökssmör.
  • Dra några varv med pepparkvarnen över pastan och servera!