Go Back

Grönt fräs med sherry och jordnötter

Den här rätten är inspirerad av ett besök på en vegetarisk restaurang i Dublin för länge sedan. Kombinationen av de fräscha grönsakerna och sherryn toppat med nötterna fick mig att gå dit två kvällar i rad och beställa samma rätt! Har du ingen sherry hemma så funkar vitt matlagningsvin som ersättare.

Ingredienser
  

  • 4 portioner
  • ½ purjolök delad på längden
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk sesamolja
  • 200 g färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 250 g salladskål
  • 200 g pak choi eller färska böngroddar
  • 1 tsk maizenamjöl+1 msk vatten
  • 3 msk sherry
  • 4 tsk kinesisk soja
  • 1 msk honung
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl salta jordnötter grovt hackade

Instruktioner
 

  • Skölj och skär purjolöken i sneda bitar. Hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Strimla paprikan, salladskålen och pak choi. Hetta upp en stekpanna eller wok och häll i oljan. Fräs purjolöken i ca 1 minut under omrörning. Tillsätt vitlöken mot slutet så att den inte bränns.
  • Tillsätt svamp och paprika och fräs ytterligare 1 minut.
  • Lägg i salladskål och groddar och blanda om i 2 minuter.
  • Blanda ihop sherry, soja och honung samt maizena och vatten i en skål.
  • Häll blandningen över grönsakerna och låt allt få ett uppkok.
  • Servera i skålar toppat med grovt hackade jordnötter och nymalen svartpeppar tillsammans med ris eller nudlar.