Go Back

Savoykålsknyten

Den vackra savoykålen omsluter här en smakfull fyllning i denna variant på kåldolmar. Variera med olika örtkryddor om du vill det.

Ingredienser
  

  • Savoykål 8 stora hela blad
  • 1 stor gulbeta eller två små
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 3 cm ingefära
  • 3 dl kokt ris
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 to rkade aprikoser
  • 2 msk soja
  • Några kvistar persilja
  • 200 g fetaost

Instruktioner
 

  • Plocka kålbladen från savoykålshuvudet. Välj de yttersta bladen som har knutit sig runt huvudet. De allra yttersta kan ibland vara lite väl grova.
  • Koka upp vatten med lite salt och förväll bladen däri. Ta upp och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala och riv morötter och gulbeta. Finhacka vitlök, chili och ingefära. Fräs grönsakerna i olja tills de börjar mjukna. Hacka hasselnötterna, aprikoserna samt persiljan. Häll grönsaker, hasselnötter och aprikoser i en bunke och blanda i ris och smulad fetaost. Krydda med soja och persilja och smaka av med salt. Fördela blandningen på varje kålblad. Vik in sidorna över fyllningen och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt ihop med skarven neråt, använd tandpetare för att hålla ihop om det behövs. Ringla över olja och gratinera dem i ugn tills de börjar få fin färg, 10-15 minuter.