Go Back

Skördegryta

En mustig gryta där smakerna från de olika grönsakerna binds ihop av den svarta belugalinsen. Servera grönsaksgrytan toppad med svamp- och kålblandningen och en klick crème fraiche. Potatis som ugnsrostats med skalet på passar också bra till.

Ingredienser
  

  • 1 knippe salladslök
  • 5 morötter
  • 500 g gulbetor
  • 1 broccolistånd
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 3 dl belugalinser
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 250 g svamp t.ex champinjoner eller kantareller
  • 3 blad purpurkål
  • Smör att steka i

Instruktioner
 

  • Dela upp salladslöken i bitar om 3 cm. Skiva morötterna och tärna gulbetan.
  • Bryn löken tillsammans med morot och gulbeta. Låt svetta under lock tillsammans med rosmarin och timjan. Skölj linserna och dela upp broccolin i buketter. Lägg broccolibuketter och vitlök i kastrullen. Häll i linser och buljong så att det precis täcker. Sjud under lock i ca 15-20 minuter tills linserna är mjuka. Salta på slutet.
  • Ansa och dela svampen. Skär bort den grova nerven på purpurkålen och strimla den. Stek svampen i smör tillsammans med purpurkålen tills svampen börjar knäppa. Salta och peppra.