Go Back

Potatisbröd

Brödet blir saftigt och gott och passar bra till rödbetshummus.

Ingredienser
  

  • 500 g kokt potatis
  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 6 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1 msk brödkryddor
  • ca 1 kg vetemjöl
  • 120 g grahamsmjöl 2 dl
  • 2 tsk salt

Instruktioner
 

  • Riv den kokta potatisen.
  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Smält smöret, häll i vattnet och värm till fingervarmt.
  • Häll vätskan i bunken och rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt brödkryddor, socker, mjöl, salt och riven potatis.
  • Bearbeta degen, gärna med en degblandare tills degen släpper från bunken och känns smidig.
  • Låt jäsa till dubbel storlek.
  • Dela sedan upp degen i 12 bullar som du lägger på en plåt och plattar till med handen. Nagga bröden med en mjölad gaffel. Låt jäsa igen i ca 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Baka bröden i ugnen i ca 15-20 minuter. Knacka på undersidan av brödet och hör om det låter ihåligt så är det klart, annars ska innertemperaturen vara 98°.