Potatisbröd
Brödet blir saftigt och gott och passar bra till rödbetshummus.
Ingredienser
- 500 g kokt potatis
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 6 dl vatten
- 1 msk socker
- 1 msk brödkryddor
- ca 1 kg vetemjöl
- 120 g grahamsmjöl 2 dl
- 2 tsk salt
Instruktioner
- Riv den kokta potatisen.
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret, häll i vattnet och värm till fingervarmt.
- Häll vätskan i bunken och rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt brödkryddor, socker, mjöl, salt och riven potatis.
- Bearbeta degen, gärna med en degblandare tills degen släpper från bunken och känns smidig.
- Låt jäsa till dubbel storlek.
- Dela sedan upp degen i 12 bullar som du lägger på en plåt och plattar till med handen. Nagga bröden med en mjölad gaffel. Låt jäsa igen i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225°.
- Baka bröden i ugnen i ca 15-20 minuter. Knacka på undersidan av brödet och hör om det låter ihåligt så är det klart, annars ska innertemperaturen vara 98°.