Grönt fräs med sherry och jordnötter
Den här rätten är inspirerad av ett besök på en vegetarisk restaurang i Dublin för länge sedan. Kombinationen av de fräscha grönsakerna och sherryn toppat med nötterna fick mig att gå dit två kvällar i rad och beställa samma rätt! Har du ingen sherry hemma så funkar vitt matlagningsvin som ersättare.
Ingredienser
- 4 portioner
- ½ purjolök delad på längden
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 msk sesamolja
- 200 g färska champinjoner
- 1 röd paprika
- 250 g salladskål
- 200 g pak choi eller färska böngroddar
- 1 tsk maizenamjöl+1 msk vatten
- 3 msk sherry
- 4 tsk kinesisk soja
- 1 msk honung
- nymalen svartpeppar
- 1 dl salta jordnötter grovt hackade
Instruktioner
- Skölj och skär purjolöken i sneda bitar. Hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Strimla paprikan, salladskålen och pak choi. Hetta upp en stekpanna eller wok och häll i oljan. Fräs purjolöken i ca 1 minut under omrörning. Tillsätt vitlöken mot slutet så att den inte bränns.
- Tillsätt svamp och paprika och fräs ytterligare 1 minut.
- Lägg i salladskål och groddar och blanda om i 2 minuter.
- Blanda ihop sherry, soja och honung samt maizena och vatten i en skål.
- Häll blandningen över grönsakerna och låt allt få ett uppkok.
- Servera i skålar toppat med grovt hackade jordnötter och nymalen svartpeppar tillsammans med ris eller nudlar.