fbpx

Pastasås med rödbetor och linser

Pastasås med rödbetor och linser

Ingredienser
  

  • 2 dl röda linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd lök
  • 500 g rödbetor
  • 2 msk olja
  • 1 msk färska eller torkade gröna örter såsom timjan persilja eller basilika
  • Ca ½ tsk Salt
  • Svartpeppar
  • 200 g fetaost smulad
  • Ruccola
  • Rostade solrosfrön
  • Pasta av valfri sort

Instruktioner
 

  • Skölj linserna och blötlägg dem i 4 dl vatten.
  • Skala och grovriv rödbetorna.
  • Finhacka vitlöken och skiva rödlöken tunt.
  • Fräs grönsakerna tillsammans med örter i olja så att de börjar mjukna utan att ta färg. Blanda i linserna med vattnet och låt allt koka upp. Låt koka i ca 10- 15 minuter under lock tills linserna har mjuknat, späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar och kanske mer kryddgrönt.
  • Servera med nykokt pasta och toppa med smulad fetaost, hackad ruccola och rostade solrosfrön.
  • Ett gott och vackert tillbehör till pastan, eller till vad som helst:
  • Koka gulbetor tills de mjuknat och skalet lossnat lätt. Skiva dem.
  • Gör en 1-2-3 lag: 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten som du kokar upp så att sockret löser sig. Låt svalna. Lägg gulbetorna med ett par lagerblad i en burk, häll över lagen så att det täcker och låt dra minst en timme. Håller sig flera veckor i kylen.