fbpx

Skördepizza-bianco

Fira höstens intåg med härliga pizzor toppade med det som är bäst just nu! Här är två varianter som du kan bjuda flera på. Och du, det går lika bra med färdigköpt pizzadeg.

Ingredienser
  

Pizzadeg

  • 40 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 liter vetemjöl
  • ½ tsk salt

Topping 1

  • 6 potatisar
  • 3 grönkålskvistar
  • 3 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 200 g mozzarella
  • 1 dl riven ost

Topping 2

  • 500 g rödbetor
  • 200 g fetaost eller chevré
  • 1 dl riven hårdost av valfri sort
  • ruccola
  • olivolja och balsamvinäger

Instruktioner
 

  • Värm vatten till 37 grader
  • Blanda jäst, socker och ljummet vatten i en bunke tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt olja, mjöl och salt.
  • Arbeta samman blandningen väl till en smidig deg för hand eller i maskin.
  • Låt jäsa ca 40 minuter till dubbel storlek.
  • Häll upp degen på ett bord och forma till 2 bullar som får jäsa i 10 minuter till.
  • Kavla ut och täck två långpannor.
  • Koka potatisen medan degen jäser eller dagen innan. Skiva den i tunna skivor.
  • Repa bladen från purpurkålens grova stjälk och riv i mindre bitar.
  • Skiva upp salladslöken från det vita till det gröna.
  • Pressa vitlöken och blanda med oljan.
  • Skiva upp mozzarellan.
  • Bred crème fraiche och fördela potatis, purpurkål och salladslök över bottnen. Toppa med osten och ringla över vitlöksoljan.
  • Grädda i ugnen på 225 grader tills osten har fått fin färg.
  • Koka rödbetorna tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten så blir de lätta att skala.
  • Skiva de skalade betorna. Skär upp fetaosten i tärningar. Skölj ruccolan.
  • Bred crème fraiche och fördela rödbetorna och fetaosten över bottnen. Strö över osten.
  • Grädda i ugnen på 225 grader till osten har fått fin färg.
  • Blanda under tiden ruccola med lite olivolja, balsamvinäger och flingsalt.
  • Toppa den färdiga pizzan med ruccolan