Pastasås med rödbetor och linser
Ingredienser
- 2 dl röda linser
- 2 klyftor vitlök
- 1 röd lök
- 500 g rödbetor
- 2 msk olja
- 1 msk färska eller torkade gröna örter såsom timjan persilja eller basilika
- Ca ½ tsk Salt
- Svartpeppar
- 200 g fetaost smulad
- Ruccola
- Rostade solrosfrön
- Pasta av valfri sort
Instruktioner
- Skölj linserna och blötlägg dem i 4 dl vatten.
- Skala och grovriv rödbetorna.
- Finhacka vitlöken och skiva rödlöken tunt.
- Fräs grönsakerna tillsammans med örter i olja så att de börjar mjukna utan att ta färg. Blanda i linserna med vattnet och låt allt koka upp. Låt koka i ca 10- 15 minuter under lock tills linserna har mjuknat, späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar och kanske mer kryddgrönt.
- Servera med nykokt pasta och toppa med smulad fetaost, hackad ruccola och rostade solrosfrön.
- Ett gott och vackert tillbehör till pastan, eller till vad som helst:
- Koka gulbetor tills de mjuknat och skalet lossnat lätt. Skiva dem.
- Gör en 1-2-3 lag: 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten som du kokar upp så att sockret löser sig. Låt svalna. Lägg gulbetorna med ett par lagerblad i en burk, häll över lagen så att det täcker och låt dra minst en timme. Håller sig flera veckor i kylen.