Borsjtj- rysk rödbetssoppa
En rykande het soppa värmer gott under kyliga höstkvällar. Här är en helvegetarisk variant på den mustiga klassikern. Ett gott bröd passar förstås bra till.
Ingredienser
- 700 g rödbetor
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- ¼ rödkålshuvud
- 3 medelstora potatisar
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 1 lagerblad
- 2 msk vinäger
- ½ tsk salt
- svartpeppar
- Till servering: gräddfil och hackad persilja.
Instruktioner
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Fräs dem i smör i en stor kastrull. Häll på buljongen.
- Skala rödbetorna och riv dem grovt. Spara lite av det rivna att tillsätta på slutet. Skala även morötterna och potatisen och skiva dem.
- Strimla kålen.
- Koka soppan med alla grönsakerna och lagerbladet tills rotsakerna är nästintill mjuka, ca 15 minuter. Blanda ner det sparade rödbetsrivet och koka 5 minuter till.
- Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
- Servera i skålar och toppa med gräddfil och hackad persilja.