Skölj linserna och blötlägg dem i 4 dl vatten.
Skala och grovriv rödbetorna.
Finhacka vitlöken och skiva rödlöken tunt.
Fräs grönsakerna tillsammans med örter i olja så att de börjar mjukna utan att ta färg. Blanda i linserna med vattnet och låt allt koka upp. Låt koka i ca 10- 15 minuter under lock tills linserna har mjuknat, späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar och kanske mer kryddgrönt.
Servera med nykokt pasta och toppa med smulad fetaost, hackad ruccola och rostade solrosfrön.
Ett gott och vackert tillbehör till pastan, eller till vad som helst:
Koka gulbetor tills de mjuknat och skalet lossnat lätt. Skiva dem.
Gör en 1-2-3 lag: 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten som du kokar upp så att sockret löser sig. Låt svalna. Lägg gulbetorna med ett par lagerblad i en burk, häll över lagen så att det täcker och låt dra minst en timme. Håller sig flera veckor i kylen.