Pizzoccheri
En norditaliensk rätt som enligt tradition görs på pasta med bovete och vetemjöl. Här är en förenklad variant med färdig pasta penne. Passar bra till en kryddstark korv.
Ingredienser
- 200 g pasta penne
- 400 g savoykål
- 300 g potatis
- 50 g smör
- 1 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 6 blad färsk eller 1 tsk torkad salvia
- Salt och peppar
- 100 g riven gratängost och/eller mozzarella
- 50 g riven ost av parmesantyp
Instruktioner
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.(1/2 tsk per liter vatten)
- Skär savoykålen och potatisen i skivor. Lägg dem i det kokande vattnet.
- Låt grönsakerna koka i 5 minuter.
- Häll torr pasta i vattnet och låt koka i ytterligare 10 minuter.
- Smält under tiden smöret med oljan i en kastrull. Lägg i vitlöken och salvian. Bryn tills vitlöken börjar få gyllene färg. Ta bort från plattan.
- Låt grönsakerna och pastan rinna av i ett durkslag.
- Ta en skål för varje person (eller en stor för alla) och lägg ett lager av den varma potatis, kål- och pastablandningen och toppa med osten och lite smält smör. Fortsätt att varva grönsaker och pasta med ost och vitlökssmör 2-3 gånger tills du har använt alla ingredienser. Avsluta med ett lager parmesanost och vitlökssmör.
- Dra några varv med pepparkvarnen över pastan och servera!