Rödbetsbiffar med solroskärnor och gurkcrème
De här biffarna på rödbetor och kikärtor får ett härligt crunch av solroskärnorna som rostas vid tillagningen. Servera dem med gurkcrème, bulgur och plockade salladsblad med skivade rädisor.
Ingredienser
- 500 g rödbetor
- 1 burk kokta kikärtor ca 400 g
- 2 msk kikärtsspad
- 2 msk maizena det går också bra med ströbröd
- 1 tsk spiskummin
- 1 knivsudd cayennepeppar
- 1 vitlöksklyfta
- ½ tsk salt
- svartpeppar
- ca 1 dl solrosfrön
Gurkcréme
- 1 gurka
- 1 knippe dill
- 2 dl cremé fraiche
- salt och peppar
Instruktioner
- Koka rödbetorna tills de är mjuka. Detta går att göra dagen innan.
- Öppna burken med kikärtor och ta tillvara på ca 2 msk av spadet. Sila av resten avspadet från kikärtorna.
- Mixa eller mosa kikärtorna tillsammans med spadet, maizena, spiskummin, vitlöksklyfta,salt och peppar.
- Skala rödbetorna och riv dem grovt.
- Blanda betorna med kikärtsröran och smaka på blandningen ifall mer kryddor behövs.
- Häll upp solrosfrön på en tallrik. Forma blandningen till biffar och vänd dem isolrosfrön.
- Värm en stekpanna till medelvärme. Stek biffarna i olja tills de har fått fin färg.
Gurkcrème
- Riv gurkan grovt och krama ur det mesta av vätskan över en sil.
- Hacka dillen fint.
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.